
 

 

         

 

Mr. Mike Kautz 
Operations Manager 
Yellowstone Association 
P.O. Box 350 
Gardiner, MT 59715 
 
Dear Mr. Kautz: 

I am writing in response to the Yellowstone Association’s (the Association) July 1, 2012 letter 
seeking guidance on Federal Motor Carrier Safety Administration (FMCSA) regulation of its 
transportation activities. 

You indicate that the Association “is the official non-profit partner of the National Park Service 
… in Yellowstone National Park.”  Further, you note that the Association operates 12 bookstores 
in the Park, has over 35,000 members, and operates a field school which provides “field 
education to registered students.” 

According to your letter, the Association provides passenger transportation “using seven 15-
passenger minibuses with Gross Vehicle Weight Ratings (GVWRs) under 10,001 pounds and 
three 15-passenger minibuses with GVWRs over 10,001 pounds.”  The Association transports 
passengers across state lines (Montana/Wyoming) within the boundaries of the Park.  The 
minibuses also operate in Montana outside the boundaries of the Park on their way to and from 
activities in the Wyoming section of the Park. 

Additionally, the Association uses 2 box trucks to transport books to its bookstores.  One vehicle 
is under 10,001 pounds and the other is 12,300 pounds.  According to your letter, 
“[t]ransportation begins in Montana, within 2 miles of the entrance to Yellowstone National 
Park, and state boundaries are not crossed except when operating within the boundaries of the 
Park.” 

You seek FMCSA guidance on the following specific questions, which are numbered below as 
they are numbered in your letter. 

1. Question:  Is the passenger transportation, as described above, interstate or intrastate in 
nature? 



Answer:  The transportation is interstate.  The Association provides transportation of 
passengers between 2 states, Montana and Wyoming.  Pursuant to statute, FMCSA has 
jurisdiction over passenger transportation “between a place in … a State and a place in 
another State . . .  .”  49 U.S.C. 13501(1)(A); see also 49 C.F.R. 390.5 (interstate commerce 
is defined in part as transportation “[b]etween a place in a State and a place outside of such 
State . . .  .”).  FMCSA is not aware of any authority which indicates that transportation is not 
deemed interstate because the crossing of state lines takes place within a National Park. 

2. Question:  Is the passenger transportation, as described above, subject to interstate operating 
authority?  Are we required [to] register and obtain an MC number? 

Answer:  Yes, the passenger transportation is subject to interstate operating authority and the 
Association is required to register for operating authority and obtain an MC number.  Entities 
may provide interstate passenger transportation for compensation only when registered with 
the Agency.  49 U.S.C. 13901(a).  Notwithstanding the Association’s status as a non-profit 
enterprise, FMCSA has jurisdiction over the Association’s transportation operations.  49 
U.S.C. 13102(14), 13501(1)(A); I.C.C. v. International Shippers Ass’n of New Jersey, Inc., 
249 F. Supp. 66, 69 (D.N.J. 1965) (non-profit association provided transportation for 
compensation and was subject to economic regulation by FMCSA’s predecessor, the 
Interstate Commerce Commission), aff’d, 363 F.2d 878 (3d Cir. 1966).  While FMCSA does 
not require registration pertaining to motor vehicle operations within national parks, see 49 
U.S.C. 13506(a)(9), the Association’s interstate service extends outside of the Park into the 
State of Montana.  Therefore, the Association is required to obtain operating authority from 
FMCSA.  FMCSA’s records reflect that the Association obtained reinstated FMCSA 
operating authority, with MC number 503788, on July 20, 2012. 

3. Question:  For the minibuses with GVWRs under 10,001 pounds, does the passenger 
transportation, as described above, qualify for the exception to the Federal Motor Carrier 
Safety Regulations [FMCSRs] found in 49 CFR 390.3(f)(6)? 

Answer:  Yes.  The limited exception to the FMCSRs in 49 CFR 390.3(f)(6) applies to the  
15-passenger minibuses that have GVWRs under 10,001 pounds.  FMCSA is basing this 
response upon the assumption that the 15 passenger count includes the driver of the vehicle.  
Section 390.3(f)(6) provides that the exception applies to 9-15 passenger vehicles (including 
the driver) that do not otherwise meet the definition of commercial motor vehicle (e.g., 
GVWR of 10,001 pounds or more).  Moreover, the exception applies only to service that is 
not provided for direct compensation, defined in Section 390.5 as payment “made to the 
motor carrier by the passengers … for the transportation services provided, and not included 
in a total package charge or other assessment for highway transportation services.”  The 
Association has indicated by telephone that the cost of its transportation services is included 
in an overall package price, which also covers other services for which the Association 
charges its students.  So the transportation is not provided for direct compensation.  



4. Question:  For the minibuses with GVWRs above 10,001 pounds, does the passenger 
transportation, as described above, qualify for the exception to the Federal Motor Carrier 
Safety Regulations found in 49 CFR 390.3(f)(6)? 

Answer:  No.  Section 390.3(f)(6) provides that the exception applies to 9-15 passenger 
vehicles (including the driver) that do not otherwise meet the definition of commercial motor 
vehicle (e.g., GVWR of 10,001 pounds or more).  Here, the vehicles are over 10,001 pounds 
so the exception does not apply. 

5. Question:  For the minibuses with GVWRs under 10,001 pounds, does the passenger 
transportation, as described above, meet the definition (as found in 49 CFR 390.5) of a 
private motor carrier?  If so, is it subject to the FMCSRs as a private motor carrier of 
passengers (business) or as a private motor carrier of passengers (nonbusiness)? 

Answer:  The Association is not providing the passenger transportation as a private motor 
carrier.  It is providing the transportation as a for-hire motor carrier.  According to 49 CFR 
390.5, a “[p]rivate motor carrier” is a “person who provides transportation of property or 
passengers, by commercial motor vehicle, and is not a for-hire motor carrier.”  Section 390.5 
defines a “[f]or-hire motor carrier” as a “person engaged in the transportation of goods or 
passengers for compensation.”  The Association provides the passenger transportation 
pursuant to a charge which includes the educational activities and transportation in one price 
and, hence, the Association provides the transportation for compensation. 

6. Question:  For the minibuses with GVWRs over 10,001 pounds, does the passenger 
transportation, as described above, meet the definition (as found in 49 CFR 390.5) of a 
private motor carrier?  If so, is it subject to the FMCSRs as a private motor carrier of 
passengers (business) or as a private motor carrier of passengers (nonbusiness)? 

Answer:  As noted in the answer to the previous question, the Association is a for-hire motor 
carrier of passengers, not a private motor carrier of passengers.  The weight of the vehicle 
does not impact whether a carrier is considered private or for-hire. 

7. Question:  49 CFR 387.27 indicates that Part 387, Minimum Levels of Financial 
Responsibility for Motor Carriers, applies to for-hire motor carriers transporting passengers 
in interstate or foreign commerce.  If the operation of Yellowstone Association, as described 
above, meets the definition of a private motor carrier of passenger (business) or 
(nonbusiness), is the Association subject to Part 387? 

Answer:  As noted above, the Association is not considered a private motor carrier of 
passengers.  The Association is subject to Part 387. 

8. Question:  Is the private transportation of property, as described above, in the vehicle with a 
GVWR in excess of 10,001 pounds, subject to the FMCSRs as interstate transportation? 



Answer:  Yes.  The FMCSRs apply to “all employers, employees, and commercial motor 
vehicles, which transport property or passengers in interstate commerce.”  49 CFR 390.3(a).  
The 12,300 pound vehicle is a commercial motor vehicle because it has a GVWR over 
10,001 pounds.  49 CFR 390.5.  As noted above, it is used to transport books (property).  
Finally, the transportation is in interstate commerce.  Interstate commerce is defined in part 
as transportation within the United States “[b]etween a place in a State and a place outside of 
such State . . .  .”  49 CFR 390.5.  Here, the Association notes that the truck operates between 
Montana and Wyoming so it operates in interstate commerce.   

 

Please contact Valerie Beck of my office at 202-366-9307 or at valerie.beck@dot.gov if you 
have any further questions. 

Sincerely, 
       /signed/ 

Charles J. Fromm 
Deputy Chief Counsel 


