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Questions and Answers:  Certification Policy for Employees Who Perform 
Inspections, Investigations, and Safety Audits 

June 2, 2016 
 
 
Q1:  Why was the policy issued? 
 
A1:  The policy was issued to update the procedures for certification of Federal Motor Carrier 
Safety Administration (FMCSA) and non-FMCSA employees, including inspectors, 
investigators, and auditors who are funded through the Motor Carrier Safety Assistance Program 
(MCSAP) and/or who upload data into FMCSA information systems.  In addition, the changes 
promote consistency between FMCSA and the Commercial Vehicle Safety Alliance (CVSA) 
certification requirements for inspectors. 
 
Also, the Fixing America’s Surface Transportation (FAST) Act requires FMCSA to adopt the 
roadside inspector’s certification standards as developed and maintained by the CVSA 
Operational Policy 4 – Inspector Training and Certification.  This policy is an interim measure 
and a rulemaking on certification may follow at a later date.  This policy also addresses 
maintenance of certification, decertification, and recertification processes of Safety Inspectors, 
Safety Investigators, New Entrant Safety Auditors, Commercial Enforcement Specialists and 
other employees who maintain certification(s).  
 
 
Q2:  Does FMCSA have input into the changes to the CVSA Operational Policy 4 – 
Inspector Training and Certification? 
 
A2:  FMCSA representatives participate on various committees of CVSA and provide input and 
recommendations.  In addition, the Associate Adminstrator for Enforcement is a member of the 
CVSA Executive Committee.   
 
 
Q3:  When is this policy effective?  
 
A3:  The policy became effective on June 1, 2016, for FMCSA employees, and at the beginning 
of the next certification cycle for non-FMCSA personnel.  For example, if a State uses the 
calendar year for certification, this policy will go into effect on January 1, 2017. 
 
 
Q4:  Does FMCSA issue CVSA decals? 
 
A4:  Yes, the Office of Field Operations purchases CVSA decals for use by FMCSA inspectors 
and investigators who are certified to conduct vehicle inspections.  Contact your Division Office 
for further information on obtaining CVSA decals prior to conducting roadside inspections. 
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Q5:  Can you please verify how many cargo tank inspections need to be completed for re-
certification? 
 
A5:  Eight cargo tank inspections must be conducted annually for cargo tank re-certification. 
 
 
Q6:  If an FMCSA employee has not completed the certification requirements for a Level 1 
inspection, can they still conduct Level 3 inspections? 
 
A6:  No.  FMCSA employees must be certified to conduct Level I inspections in order to conduct 
Level I, II, III, IV and V inspections.  Non-Federal entities may elect to certify their inspectors to 
specific levels. 
 
 
Q7a:  How are offsite safety audits considered in this policy? 
 
A7a:  Off-site safety audits will count towards an auditor’s certification.  However, an auditor 
who is not trained to conduct off-site safety audits may not conduct them.   Safety auditor 
certification requires a minimum of 24 safety audits, of which 18 may be offsite safety 
audits.  Please review the Safety Audit Certification and Maintenance section in Attachment B, 
page 3, section IV paragraph C – Certification to Conduct Safety Audits. 
 
 
Q7b:  The maintenance certification standards for Safety Auditors include the following 
requirement: 

 Complete a minimum of 24 safety audits, of which 18 may be offsite site safety 
audits (if trained to conduct offsite safety audits), or complete 6 comprehensive/full 
investigations (if certified to conduct). 
 

However, to maintain certification for Investigations, an investigator must also complete a 
minimum of 6 investigations, of which only 3 must be comprehensive/full investigations.   
Why is there a difference in the maintenance of certification for Safety Auditors and 
Investigators with regards to the number and type of Investigations that can be used to 
satisfy the requirement?   
 
A7b:  There should be no difference.  If the investigator is certified to conduct a comprehensive 
investigation then the investigator is certified to conduct a safety audit.  Bullet two, as italicized 
below, under Maintenance of Certification for Safety Audits (Attachment B, page 3, section IV 
paragraph C) should read:  
 

Maintenance of Certification: 
o Successfully complete any required in-service or refresher training; 
o Either successfully complete a minimum of 24 safety audits of which a minimum of 6 

must be onsite safety audits; or must meet the certification standards to conduct 
comprehensive investigations; and 

o Maintain Level 1 driver/vehicle inspection certification. 
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This language will be corrected in the next version of the Electonic Field Operations Training 
Manual (eFOTM).  
 
 
Q8:  Waivers to the inspection certification have been available for Safety Investigators 
who have had physical limitations.  Will these waivers still be available? 
 
A8: Yes.  At the discretion of the Agency, a waiver may be granted to a person who was 
previously certified and became decertified due reasons beyond his/her control. 
 
 
Q9:  FMCSA initial certification states that the inspectors who graduate from the academy 
will need to perform 32 inspections under supervision.  Do those 32 inspections COUNT for 
that year’s certification?  For this to occur, the new inspector must sign the inspections in 
order to receive credit for the inspection.  However, according to CVSA policy, and 
information from State partners, these initial 32 inspections are performed under the 
supervision of the CERTIFIED inspector, who signs the inspections, as the new person is 
not certified.  Is it correct that the new inspector has to perform an additional 32 under 
their name? 
 
A9:    Yes.  The first 32 inspections must be conducted under the supervision of a certified 
inspector and signed by the certified inspector.  These count towards satisfying the requirements 
for initial training, but the inspector/investigator/auditor must conduct 32 additional inspections 
and sign those to meet the requirement for initial certification. 
 
 
Q10:  The policy references an out-of-date CVSA operational policy 4.  There was a 
revision made April 16, 2015.  Which one do we use? 
 
A10:  At this time, FMCSA has adopted CVSAs’ Operational Policy 4 – Inspector Training and 
Certification, revised April 16, 2015.  As CVSA updates Operational Policy 4, FMCSA will 
adopt the newest version and distribute accordingly.  
 
 
Q11a:  The policy adopts CVSA’s inspector certification standards (Attachment A).  Initial 
certification standards provided in Attachment A for Level I through V inspections, 
Hazardous Materials/Dangerous Goods inspections, Cargo Tank inspections, Other Bulk 
Packagings inspections, Passenger Vehicle inspections, and inspections using Performance 
–Based Brake Testing  include the requirement to complete the required number of 
inspections as soon as practicable, but no later than 6 months after passing required 
training.  However, initial certification standards provided in Attachment B include the 
requirement to complete the required number of inspections within 12 months after 
passing required training.  I am trying to understand the relationship between the 6-month 
and 12-month timeframes and how they should be applied.    
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Who are the 6-month and 12-month timeframes for completing inspections to meet initial 
certification standards applicable to?  
 
A11a:  This requirement applies to anyone completing classroom training.  The initial 
certification requirements must be completed with the certified inspector within the 6- month 
timeframe as stated.  The additional 32 inspections must also be conducted without supervision 
within the 12-month period. 
 
 
Q11b:  Does the fact that we have adopted CVSA’s certification standards require non-
FMCSA and FMCSA employees to complete required inspections within 6 months of 
passing required training?   
 
A11b:  The 32 inspections that must be completed under a certified inspector must be completed 
within the first 6 months, while the additional 32 inspections must be completed within the 12-
month certification period under the inspector/auditor/investigator’s own name. 
 
 
Q11c:  Does the 6-month timeframe only apply to non-FMCSA employees?   
 
A11c:  No.  CVSA Operational Policy 4 states that inspector trainees should complete the 32 
inspections with a certified inspector as soon as possible, but not later than 6 months after 
completing the written exam (See: Page 2, CVSA Operational Policy 4). 
 
 
Q12:  Who exactly do the Maintenance of Certification standards apply to for Commercial 
Enforcement Investigations?  Do they apply to anyone attempting to maintain the ability to 
conduct Commercial Enforcement investigations (including Commercial Enforcement 
Specialists) or  just Commercial Enforcement Specialists?     
 
A12: The standards apply to anyone attempting to maintain the ability to conduct Commercial 
Enforcement investigations.   
 

Q13:  CVSA’s Operational Policy 4 – Inspector training & Certification, Revised April 16, 
2015 (Attachment A, MC-ECS-2016-003), references an Advanced Level One inspection 
course that would grant a “certificate of proficiency” that provides an avenue to maintain 
certification without conducting 32 inspections each year.  Can you tell me how I can get 
my folks trained in this class? 

A13:  NTC does not offer the Advanced Level One course, as the Agency does not consider this 
sufficient to maintain proficiency.  As a result, all FMCSA employees and non-FMCSA 
employees including inspectors, investigators, and auditors who are funded through MCSAP 
and/or who upload data into FMCSA information systems must meet the requirements of the 
policy memorandum.  


