NOTE: This guidance was rescinded on February 25, 2022, and is no longer in effect.  Please see revised guidance FMCSA-RG-390.5T-FAQ027(2022-02-25).

FMCSA-RG-390.5T-FAQ027

Question 27: A person is transported to a hospital from the scene of a commercial motor vehicle traffic accident.
In one situation, the person undergoes observation or a “checkup. Is this considered “medical treatment,” making the CMV occurrence an “accident” for purposes of the Federal Motor Carrier Safety Regulations?
In another situation, the person undergoes x-ray examination or is given a prescription, but is released from the facility without being admitted as an inpatient. Is the x-ray or prescription considered “medical treatment,” making the CMV occurrence and “accident” for purposes of the FMCSRs?
Guidance: In the first situation, no. A person who does not receive treatment for diagnosed injuries or other medical intervention directly related to the accident, has not received “medical treatment” as that term is used in § 390.5T.
In the second situation, yes. A person who undergoes x-ray examination (or other imaging, such as computed tomography or CT), or is given prescription medication (or the prescription itself), has received “medical treatment.”
Contact Info: FMCSA Medical Programs Division, FMCSAMedical@dot.gov.
Regulatory Topic: “Medical treatment” that triggers “accident” classification  
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