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Question: Can an electronic logging device (ELD) be on a smartphone or other wireless device?

Guidance: Yes, the rule does allow for the use of a mobile device (commonly called a portable or handheld unit). A portable ELD must be mounted in a fixed position during commercial motor vehicle (CMV) operation and visible to the driver from a normal seated driving position. This information can be found in the 49 CFR 395.22(g). 

Apps are allowed to be ELDs as long as they are integrally connected to the electronic control module (ECM) bus for the required data and meet all the technical specs. 

If more than one component is required to ensure the ELD is compliant with 49 CFR part 395, subpart B, Appendix A, all components must be present and available to the officer to be reasonably viewed at the roadside for the driver to be considered operating with an ELD when an ELD is required.  

Contact Info: FMCSA ELD Information, 1-800-832-5660 or ELD@dot.gov.
_______________________ 
 
Note: This guidance document does not have the force and effect of law and is not meant to bind the public in any way.  It is intended only to provide information and clarity regarding existing requirements under the law or agency policies. 
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