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FMCSA Frequently Asked Questions Relating to the Waiver of Certain Pre-trip 
Vehicle Inspection Skills Test Requirements for Certain School Bus Drivers 

The Federal Motor Carrier Safety Administration’s (FMCSA) waiver, effective January 3, 2022, 
permits States to waive the engine compartment component of the pre-trip vehicle inspection 
skills testing requirement in 49 CFR § 383.113(a)(1)(i), known informally as the “under-the-
hood” component, for commercial driver’s license (CDL) applicants seeking the school bus (S) 
and passenger (P) endorsements and the intrastate only (K) restriction.  Drivers issued a CDL 
pursuant to this waiver are restricted to intrastate operation of school buses only.   
 
Additionally, FMCSA waives the requirement in 49 CFR § 383.133(c)(1) that States administer 
this portion of the pre-trip vehicle inspection test in accordance with an FMCSA pre-approved 
examiner information manual.  The FMCSA issued this waiver in response to multiple requests 
that the Agency provide regulatory relief to address the growing shortage of school bus drivers, 
which has been exacerbated by the Coronavirus 2019 public health emergency.  This waiver is 
intended for individuals who will operate school buses in intrastate commerce exclusively. 
 
This FAQ document will be updated as additional questions are received. 
 

Question 1: What is the purpose of the waiver?  

Answer 1:  The purpose of the waiver is to increase the number of school bus drivers by 
allowing persons to obtain a CDL to operate school buses only in intrastate 
commerce.  An individual licensed under this waiver is not allowed to operate in 
interstate commerce or operate any commercial motor vehicle other than a school 
bus.  

 

Question 2: Should drivers who currently hold a CDL be tested in accordance with this 
waiver? 

Answer 2:  No.  This waiver is intended for individuals who do not currently hold a CDL and 
are seeking to operate school buses only in intrastate commerce.  Individuals who 
currently hold a CDL and are looking to add a school bus endorsement to an 
existing CDL are not covered by this waiver and should be tested with the “under 
the hood” components.    

 

Question 3:  Does the waiver require the CDL license to have the K restriction?  

Answer 3:  Yes.  Drivers issued a CDL pursuant to this waiver must be restricted to the 
intrastate operation of school buses only.  The K restriction is the way to identify 
this limitation on the CDL. 
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Question 4:  If a State decides to adopt the waiver, how does it affect the process for 
issuing the P endorsement and the S endorsement?  

Answer 4:  If the individual is seeking to operate a school bus in intrastate commerce only, 
the State can offer the applicant the skills test without the “under the hood” 
component, as described in the waiver.  In these cases, the issued credential must 
have a K restriction and a school bus only restriction.   

If the individual is seeking a CDL with the S and P endorsements with no 
restrictions, the State is required to test the applicant in accordance with current 
testing procedures.  

The State should explain these two options to applicants, so they understand the 
implication of choosing the restricted license. 

 

Question 5: Is a driver with an existing P endorsement allowed to test for the S 
endorsement under this waiver? 

Answer 5: No.  If a driver currently holds a CDL with a P endorsement, a State should not 
test the individual under the terms of this waiver.  The State would test the CDL 
holder in accordance with current testing procedures for the S endorsement.  

 

Question 6: If a driver already has a Class A or Class B CDL and decides to pursue a 
school bus and passenger endorsement under this waiver, do the K and 
school bus-only restrictions only apply to the driver’s school bus operations?  
Could the driver still operate a Group A property-carrying vehicle in 
interstate commerce? 

Answer 6: No.  This waiver is intended for individuals who do not currently hold a CDL and 
are seeking only to operate school buses in intrastate commerce.  Individuals who 
currently hold a CDL and are looking to operate a school bus or commercial 
passenger vehicle are not covered by this waiver.   

 

Question 7: How should States score skills tests administered pursuant to this waiver? 

Answer 7: If a State issues CDLs under this waiver, the State can decide how to score the 
items that have been waived to achieve the goals of the waiver, including giving 
applicants credit for the engine compartment portion of the skills test.  The waiver 
waives 49 CFR 383.133(c), which requires that States administer and score the 
CDL skills test based solely on the standards contained in the FMCSA pre-
approved examiner information manual that conforms to the AAMVA Test Model 
(49 CFR 383.131(b)).  States acting under this waiver may deviate from the skills 
tests scoring standards set forth in the AAMVA Test Model. 



Version 1:  January 27, 2022 

 

Question 8: Does a State have the option to present only the Form B test for the pre-trip 
portion of the skills test to school bus applicants subject to the waiver?  

Answer 8: No. The State may not present only the Form B test to school bus applicants 
subject to this waiver.  The State may continue to follow its current form selection 
procedure for the vehicle inspection portion of the CDL skills test.  

 

Question 9:  For States that do not have a “school bus only” restriction code, will FMCSA 
allow flexibility in labeling restricted CDLs issued under this waiver?  For 
example, could a State mark (with a stamp, punch, or label) documents and 
noted on the license record as “school bus only.” 

Answer 9: Yes.  A State acting under this waiver is responsible for ensuring that the issued 
credential clearly states that the driver is restricted to operating a school bus only 
(in addition to the K restriction) and note that restriction on the CDLIS driver 
record in accordance with current regulations.  If a State does not have a “school 
bus only” restriction code, the State can physically mark the CDL credential, as 
long as the mark clearly indicates that the driver is restricted to intrastate 
operations for school buses only.  A punch will not satisfy this requirement unless 
roadside enforcement officers can easily distinguish that the CDL is valid only for 
the intrastate operation of school buses.  

 

Question 10: Will FMCSA reimburse States that have incurred additional costs due to 
making system modifications to their IT system(s) as a result of 
implementing this waiver?  

Answer 10: At this time, FMCSA does not intend to reimburse States for costs incurred as a 
result of this waiver under the terms of an existing Commercial Driver’s License 
Program Implementation (CDLPI) grant. If a State needs to modify IT systems as 
a result of this waiver, the State may submit the project under the Agency’s FY 
2022 CDLPI Notice of Funding Opportunity.  Applications will be considered 
under the existing CDLPI grant review process. 

 

Question 11: How will drivers who are issued CDLs under this waiver get the ‘school bus 
only’ and ‘K’ restrictions removed? 

 
Answer 11: If a State issues CDLs under the waiver, the State can develop its own procedures 

for removing the school bus only restriction in the future.  For example, the 
SDLA may require the driver to retake the full CDL skills test in the future or 
simply require that the driver be tested only on the engine compartment 
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component of the pre-trip vehicle inspection portion of the skills test.  States 
would rely on their current procedures for removing the K restriction. 

 

Question 12:  How do States treat reciprocities (license transfers) for individuals obtaining 
a CDL under this waiver? 

Answer 12: A CDL issued under the waiver is valid only within the State that initially issued 
the CDL.  Example: Pursuant to the waiver, State A issues a K-restricted school 
bus only CDL to an individual who later moves to State B.  What happens next 
depends on whether State B has chosen to issue CDLs pursuant to the waiver.  If 
so, State B would issue the restricted CDL in accordance with the procedures it 
established to implement the waiver.  If State B chose not to issue CDLs pursuant 
to the waiver, the K-restricted school bus only CDL is not an option for the 
individual who has moved to State B.  In order to obtain a CDL with the S and P 
endorsements, the individual would be required to follow State B’s regular 
procedures.  

 

Question 13: How does this waiver impact a driver who would also like to drive charter 
motorcoaches? 

Answer 13: Restricted CDLs issued under this waiver do not permit the holder to operate a 
charter motorcoach or any commercial motor vehicle other than a school bus in 
intrastate commerce.  Drivers seeking to operate a motorcoach in intrastate or 
interstate commerce, in addition to a school bus, will be required to obtain a CDL 
with the S and P endorsements with no restrictions in accordance with current 
requirements. 

 
 
 


