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The Federal Motor Carrier Safety Administration (FMCSA) has compiled this list of responses 
to frequently asked questions (FAQs) regarding actions State Driver Licensing Agencies (SDLA) 
or commercial driver’s license holders may take during the national emergency related to the 
coronavirus disease 2019 (COVID-19) public health emergency that are permissible under the 
Federal Motor Carrier Safety Regulations (FMCSRs).  
 
This guidance document does not have the force and effect of law and is not meant to bind the 
public in any way.  This guidance is intended only to provide clarity regarding existing 
requirements under the law. 
 
 
State Issuance of Commercial Learner’s Permits (CLPs) and Commercial Driver’s Licenses 
(CDLs) 
 
Question 1: Does FMCSA’s Emergency Declaration exempt States from the regulatory 

requirements in 49 CFR parts 383 and 384?  
 
Answer 1: No.  Emergency declarations issued by the FMCSA pursuant to 49 CFR 

390.23(a), providing relief from certain regulatory requirements during an 
emergency, are applicable only to 49 CFR parts 390 through 399.  

 
Question 2: May an SDLA use a contractor to issue or renew CLP credentials?   

Answer 2: Yes. The FMCSRs do not prohibit an SDLA from using a contractor as its agent 
to issue or renew CLP credentials.  The SDLA must ensure that the requirements 
relating to the issuance and renewal of the CLP, as set forth in 49 CFR parts 383 
and 384, are met, including checking the Commercial Driver’s License 
Information System (CDLIS) and adding pointers to CDLIS.   

  
Question 3: FMCSA’s Waiver in Response to the COVID-19 National Emergency for 

States, CDL Holders, CLP Holders, and Interstate Drivers Operating 
Commercial Motor Vehicles, effective January 1, 2021, waives the 
requirement that the State change the medical certification status to “not 
certified” or downgrade a CDL or CLP driver whose Medical Examiner’s 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC  20590 



2 
 

Certificate has expired. Will there be a grace period for States to come back 
into compliance? 

 
Answer 3: States should make returning to compliance a priority.  The waiver expires on 

February 28, 2021, and SDLAs must bring their CDL and CLP issuance and 
medical certification practices back into conformance by that date. SDLAs that 
remain unable to do so should contact the FMCSA Division Office in their State.  

 
Question 4: If a State issues restricted or temporary CDLs for drivers in farm-related 

service industries, in accordance with 49 CFR 383.3(f), during the harvesting 
season and the State is unable to issue plastic CDL credentials due to SDLA 
office closures, may the State issue paper credentials? 

 
Answer 4:  Yes.  The FMCSRs do not require SDLAs to issue plastic licensing credentials.  

However, SDLAs must issue licensing credentials in accordance with the 
requirements of 49 CFR part 383, subpart J. 

 
Question 5: If an SDLA renews a CLP or CDL online, may the SDLA keep the same 

photograph for an additional renewal cycle? 
 
Answer 5: Yes.  The FMCSRs do not prohibit SDLAs from reusing the driver’s photo from 

the previous CLP/CDL.    
 
 
Endorsements 
 
Question 6: If an SDLA renews a CDL online during the COVID-19 national emergency 

and the driver holds a Hazardous Materials (HM) endorsement, may the 
SDLA also renew the HM endorsement without requiring the driver to 
retake the HM knowledge test as required under 383.71(d)(3)?  

 
Answer 6: No.  Commercial drivers who wish to retain an HM endorsement during CDL 

renewal are required to retake the HM knowledge test in accordance with 49 CFR 
383.71(d)(3) and 383.73(d)(4).  FMCSA has not issued a waiver or an exemption 
from this requirement. 

  
Question 7:  May National Guard members who hold a civilian CDL operate a passenger 

bus if they do not have a passenger/school bus endorsement? 
 
Answer 7: Yes.  In accordance with 49 CFR 383.3(c), National Guard members who are on 

active duty and are operating a commercial motor vehicle (CMV) for military 
purposes are exempt from all CDL requirements in 49 CFR part 383.  

 
Question 8:  May National Guard members drive CMVs delivering emergency 

equipment, medical supplies, food, and other essential material in support of 
the response to the COVID-19 national emergency from a regional 
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distribution center to a local distribution center, if they do not have a civilian 
CDL?   

 
Answer 8:       Yes, if the National Guard member is on active duty and is operating the CMV for 

military purposes.  In accordance with 49 CFR 383.3(c), members of the National 
Guard who are on active duty and are operating a CMV for military purposes are 
exempt from the CDL requirements and therefore would not need a civilian CDL 
to transport the goods.   

 
Question 9: During the COVID-19 national emergency, may an SDLA issue a 

double/triple trailer endorsement without requiring a driver to pass the 
knowledge test required by 49 CFR 383.93? 

 
Answer 9: No.  In accordance with 49 CFR 383.93, the State shall only issue a double/triple 

trailer endorsement to a driver who successfully completes the knowledge test.  
FMCSA has not issued a waiver or exemption from this requirement.   

 
 
Medical Examiner’s Certificates (MEC) 
 
Question 10: During the COVID-19 national emergency, may an SDLA issue a CLP or 

CDL to a new driver applicant who does not have, and has never held, a 
Medical Examiner’s Certificate? 

 
Answer 10: No.  Driver applicants who have never held a CLP or CDL must meet all the 

qualification requirements of 49 CFR part 383 in order to be issued a CLP or 
CDL.  FMCSA’s most recent waiver, effective January 1, 2021, applies to drivers 
with an expired medical certificate if the driver had a valid medical certificate 
issued for a period of 90 days or longer that expired on or after September 1, 
2020.  A driver applicant who has never held a medical certificate is not covered 
by the waiver. 

 
Question 11:  If an SDLA’s computer system automatically changes a driver’s medical 

certification status from “certified” to “not certified” or automatically 
downgrades a driver’s CDL or CLP when the driver’s Medical Examiner’s 
Certificate expires, may the driver continue operating a CMV in commerce 
during the COVID-19 national emergency?  

 
Answer 11:  Yes, if FMCSA’s Waiver or Notice of Enforcement Policy, effective January 1, 

2021, applies.  As explained therein, FMCSA will not take enforcement action 
against a driver with an expired medical certificate if the driver had a valid 
medical certificate issued for a period of 90 days or longer that expired on or after 
September 1, 2020.  

 
 
Testing CDL/CLP Applicants 
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Question 12: Under FMCSA’s Emergency Declaration, may an SDLA issue a CLP or CDL 
to a driver without requiring the driver to take a skills test? 

 
Answer 12: No.  The Emergency Declaration issued by the FMCSA pursuant to 49 CFR 

390.23(a)(1)(i) is only applicable to 49 CFR parts 390 through 399. In accordance 
with 49 CFR 384.202, the State shall only issue a CLP or CDL to a driver who 
has passed the knowledge and skills tests required by part 383, unless an 
exception applies.    

 
Question 13: In light of the current COVID-19 national emergency and the need to comply 

with social distancing guidelines, may States leverage technology (e.g., 
Bluetooth, in-cab cameras, cell phones) to administer the CDL skills test in a 
way that allows the examiners to not be physically present in the cab of the 
vehicle with the driver applicant while conducting the on-road test segment?   

 
Answer 13: In accordance with 49 CFR 383.131(b), SDLAs must administer tests using a test 

examiner information manual that FMCSA determines is comparable to 
AAMVA’s 2005 CDL Test System Model CDL Manual (AAMVA Model).  The 
AAMVA Model specifies that to complete the on-road segment of the skills test, 
the examiner must observe a driver applicant’s operation of the vehicle and 
provide instruction.  However, in light of the COVID-19 national emergency, and 
the need to integrate U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) 
guidance while ensuring the continued movement of emergency supplies and 
equipment during the pandemic, FMCSA is encouraging SDLAs to test drivers 
while practicing social distancing.   

 
As such, FMCSA encourages States that wish to administer the skills test without 
the examiner being physically present in the test vehicle submit a plan to the 
Agency and explain how their administration of the test will be comparable to the 
AAMVA Model.  The plan should detail how the State intends to (i) administer 
the test without compromising safety, (ii) observe the skills test from a second 
vehicle, (iii) leverage technology, and (iv) score the road test, along with (v) any 
other information the State believes will help FMCSA determine whether the test 
administration is comparable to the AAMVA Model.  States may wish to 
consider, for example, either having two employees in a sufficiently large follow 
vehicle (seated six feet apart) or else having one employee in a follow vehicle 
while a recording device that is set up on the vehicle records the test, viewing the 
applicant’s performance after the examiner has stopped driving, and then 
immediately deleting the recording.  FMCSA will consider such plans until 
February 28, 2021.  

 
Question 14: A number of States are experiencing greater than normal employee absences 

or have closed offices of their SDLAs in response to the guidance from the 
CDC to use social distancing to reduce the spread of COVID-19.  May States 
leverage technology (e.g., cameras, video proctoring, cell phones, online 
testing) to administer the CDL knowledge tests and not be physically 
present?   
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Answer 14: In accordance with 49 CFR 383.131(b), SDLAs must administer tests using a test 

examiner information manual that FMCSA determines is comparable to 
AAMVA’s 2005 CDL Test System Model CDL Manual (AAMVA Model).  
FMCSA is encouraging SDLAs to continue to knowledge test drivers while 
practicing social distancing.   

 
As such, FMCSA encourages States that wish to administer the knowledge test 
without the examiner being physically present to submit a plan to the Agency and 
explain how their administration of the test will be comparable to the AAMVA 
Model.  The plan should detail how the State intends to (i) administer the test 
without compromising safety, (ii) observe the knowledge test without being 
physically present, (iii) leverage technology, and (iv) verify a test taker’s identity, 
along with (v) any other information the State believes will help FMCSA 
determine whether the test administration is comparable to the AAMVA Model. 
FMCSA will consider such plans until February 28, 2021.  

 
 
Miscellaneous State Requirements 
 
Question 15: Will the States be found in noncompliance with Title VI of the Civil Rights 

Act of 1964 and related DOT regulations if they must close SDLA locations 
because of the COVID-19 national emergency?   

 
Answer 15: Federal financial assistance recipients or grantees must submit a Title VI Program 

Compliance Plan (Plan), which includes a section titled “Community Participation 
Process.”  The purpose of the section is to ensure that grantees do not take actions 
that cause a marked diminution of available services and facilities offered.  
FMCSA understands the significant challenges presented by the COVID-19 
national emergency; however, each grantee should follow the Community 
Participation Process set forth in the Plan and provide the most detailed 
communications possible to affected customers. 

  
States should email Lester Finkle, FMCSA Title VI Coordinator, at 
lester.finkle@dot.gov and Yvette Rivera, Associate Director, U.S. Department of 
Transportation, Departmental Office of Civil Rights, 
EquityandAccessConcerns@dot.gov, for additional guidance. 

 
 
FMCSA’s Expanded Emergency Declaration:  For a listing of resources related to the 
COVID-19 public health emergency, please go to: https://www.fmcsa.dot.gov/COVID-19.  For 
additional information, please contact:  FMCSADeclaration@dot.gov. 
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