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 Note: This guidance document does not have the force and effect of law and is not meant to 

bind the public in any way. This guidance is intended only to provide clarity regarding existing 

requirements under the law. 

 

Question: Is the exemption from 49 CFR Parts 390-399 under the COVID-19 expanded 

Emergency Declaration available to eligible drivers/motor carriers operating in the United 

States when the relief supplies are destined for a location in Canada or Mexico?  

Answer: No. FMCSA does not have the authority to exempt those shipments going to Canada or 

Mexico as a part of relief efforts.    

Question: Should a Driver/Vehicle Examination Report (DVER), as outlined in 49 CFR 396.9, be 

completed if a driver engaging COVID-19 relief efforts is stopped and found to be in violation of 

a regulation specifically excluded from coverage under FMCSA’s Extension and Expansion of 

Emergency Declaration? 

Response: Yes. Carriers providing direct assistance to COVID-19 emergency response efforts are 

still subject to Federal Motor Carrier Safety Regulations (FMCSRs) specifically excluded from 

coverage under FMCSA’s Extension and Expansion of the Emergency Declaration, including 

portions of 49 CFR Part 392 (e.g., 392.2 and 392.3), Hazardous Materials Regulations, and 

driver’s license requirements.  Inspectors should document violations on a DVER and upload in 

accordance with current procedures. Inspectors should conduct inspections in accordance with 

the FMCSRs applicable to the mode of operation (COVID-19 relief efforts vs. normal operations) 

at the time the stop is made. 

 

 


