§383.73 – State Procedures
Guidance Q&A

Question 4: May States accept applications for a CLP from individuals who are not domiciled in the State but who receive CDL training within the State, and administer the knowledge test to these individuals?
 
Guidance: Yes. Section 383.73 does not prohibit States from accepting and processing CLP applications from Out-of-State applicants (e.g., individuals who are not domiciled in the State but who receive training there) and administering the knowledge test to such applicants, provided there is agreement between the testing State and the applicant’s State of domicile. In particular: (1) The testing State must administer the general knowledge test in accordance with part 383, subparts F, G, and H; (2) transmission of general knowledge test results and any other supporting documentation shall occur by a direct, secure, electronic means to the State of domicile; and (3) in accordance with § 383.73(h), only the State of domicile may create the CDLIS record and issue the physical CLP. Ultimately, the responsibility for compliance with all requirements of §§ 383.71 and 383.73 remains with the State of domicile. Under § 383.79, States of domicile are already required to accept skills test results from other States; this guidance clarifies that States of domicile may (but are not required to) accept knowledge test results from other States in the same manner. This guidance shall not be construed to allow a State to issue a CLP or CDL to an individual who is not domiciled in that State. Both the CLP and the CDL must be issued by the State of domicile, as required by 49 U.S.C. 31311(a)(12)(A).
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