Question 17: May a motor carrier that employs owner-operators who have their own operating authority issued by the ICC or the Surface Transportation Board transfer the responsibility for compliance with the FMCSRs to the owner-operators?
[bookmark: _GoBack]Guidance: No. The term ‘‘employee,’’ as defined in § 390.5T, specifically includes an independent contractor employed by a motor carrier. The existence of operating authority has no bearing upon the issue. The motor carrier is, therefore, responsible for compliance with the FMCSRs by its driver employees, including those who are owner-operators.
