*Question 29: A corporation (the parent corporation) owns subsidiary corporations that are for-hire motor carriers, each having their own separate operating authorities. The parent corporation does not operate commercial motor vehicles. However, the parent corporation exercises or retains management supervision, including supervision for safety compliance, and provides policy/procedural manuals and driver safety manuals for the subsidiary corporations (for-hire motor carriers). Is the parent corporation considered a motor carrier as defined by 49 CFR 390.5T?
[bookmark: _GoBack]Guidance: No. A motor carrier is defined in 49 CFR 390.5T as a for-hire motor carrier or a private motor carrier. The term includes a motor carrier’s agents, officers and representatives as well as employees responsible for hiring, supervising, training, assigning, or dispatching of drivers and employees concerned with the installation, inspection, and maintenance of motor vehicle equipment and/or accessories. As long as the parent corporation does not engage in the transportation of goods or passengers for compensation (i.e., exercising daily control over drivers and equipment; and, in the case of a for-hire motor carrier, soliciting customers, and billing and collecting freight charges), it would not be considered a motor carrier. The exercise of managerial control by the parent corporation by establishing operational policies and procedures, or through other forms of general oversight, does not, in and of itself, make it a motor carrier under FMCSA regulations.
