[bookmark: _GoBack]Question 5: When an interstate tow truck operator responds to a request for assistance from a Federal, State or local police officer to move wrecked or disabled motor vehicles, what should the Record of Duty Status (RODS) required by Section 395.8 reflect for the time spent in the exempt status?
Guidance: The time spent responding to the police call is exempt under Section 390.23(a)(3). The entry on the RODS for the time spent in this activity should be entered as “exempt,” or “exempt under Section 390.23(a)(3).” Any time logged by the driver while engaged in activities that are NOT exempt must be accounted for on the RODS, but exempt time is not included in the computation of maximum driving time under Section 395.3. Please note that this exemption is only operative during the time that the tow truck operator is providing direct assistance to the emergency, or twenty-four hours from the time of the request, whichever is less. The driver and the motor carrier are also at all times subject to the prohibitions of Section 392.3 pertaining to ill or fatigued drivers. Section 390.23(c) applies to local and regional emergencies, not tow truck emergency operations. 
