Driver Physical Qualification Examination
Guidance Q&A
Question 2: May a urine sample collected for purposes of performing a controlled substances and alcohol test be used to test for diabetes as part of a driver’s FMCSA-required physical examination?
Guidance: In general, no. However, the DOT has recognized an exception to this general policy whereby, after 60 milliliters of urine have been set aside for the testing required by 49 CFR part 382, any remaining portion of the sample may be used for other nondrug testing, but only if such other nondrug testing is required by the FMCSA (under part 391, subpart E) such as testing for glucose and protein levels.

