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§395.8 Driver’s record of duty status.   
Guidance Q&A
Question 29: Are drivers who electronically scan a copy of their original record of duty status (RODS) for subsequent submission to the motor carrier required to prepare the RODS in duplicate?
Guidance: No. Although 49 CFR 395.8(a)(1) states, "Every driver who operates a commercial motor vehicle [in interstate commerce] shall record his/her duty status, in duplicate, for each 24-hour period," the intent of the requirement may be fulfilled through the electronic submission of a scanned image of the original handwritten RODS to the regular employing motor carrier within 13 days following the completion of the form, while the driver retains the original records for the current day and the previous 7 consecutive days. Because existing regulations concerning the preservation of records (49 CFR 390.31) allow motor carriers to store electronically a scanned image of the original handwritten RODS submitted by drivers and essentially dispose of the original paper document, there is no adverse impact on the enforcement of the HOS regulations, and subsequently no compromise on the application of the safety requirement by allowing the driver to submit a scanned image of the original signed RODS to the regular employing motor carrier within 13 days of the completion of the record. Motor carriers must maintain the scanned image of the signed RODS and all supporting documents for each driver for a period of six months from the date of receipt (49 CFR 395.8(k)).



