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§395.2 Definitions.  
Guidance Q&A
Question 29: Although firefighters, emergency medical technicians, paramedics and other public safety professionals are often exempt from the hours-of-service (HOS) regulations under the governmental exception [49 CFR 390.3(f)(2)], they sometimes have second jobs with interstate motor carriers for which they are required to comply with the HOS rules. When one of these individuals has a second job with an interstate motor carrier and works a 24-hour shift for the fire/rescue/emergency services department, is all of the time spent during the shift considered on-duty time?
Guidance: No. Fire fighters and other public safety professionals working 24-hour shifts may record time during which they are required or permitted to rest as off-duty time. However, all time that the public safety specialist is required to perform work (e.g., administrative work, cleaning/repairing equipment, operating equipment, etc.) would be considered on-duty time.



