§391.21 Application for employment.

Guidance Q&A
Question 3: §391.21(b)(11) requires that an application for employment contain 10 years of prior employment information on the driver. If a foreign motor carrier’s home country requires that an application for employment contain only five years of data, will a foreign carrier need to change its application to collect 10 years of data? Will the foreign carrier be required to go back and collect 10 years of data on its current drivers? What will a U.S. motor carrier who employs foreign drivers be required to do in this regard?
Guidance: A foreign motor carrier would not be required to collect 10 years of prior employment information as long as a foreign driver has an appropriate foreign commercial driver’s license, i.e., (1) the Licencia Federal de Conductor (Mexico), or (2) the Canadian National Safety Code commercial driver’s license. A U.S. motor carrier, on the other hand, would be required to collect 10 years of prior employment information when hiring foreign drivers. The carrier should also remember to contact the U.S. Immigration and Naturalization Service for their regulations and policies with respect to hiring foreign drivers.
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