Drug & Alcohol Testing – Follow-up Testing Period
Section § 382.605: Referral, evaluation, and treatment.
Guidance Q&A
Question 16: Can an SAP recommend that six follow-up tests be conducted in less than six months and then be suspended after all six are conducted?
Guidance: Follow-up testing must be conducted a minimum of six times during the first twelve months following the employee’s return to safety-sensitive functions. The intent of this requirement is that testing be spread throughout the 12 month period and not be grouped into a shorter interval. When the SAP believes that the employee needs to be tested more frequently during the first months after returning to duty, the SAP may recommend more than the minimum six tests or can direct the employer to conduct more of the six tests during the first months rather than toward the latter months of the year.


