Section § 382.303: Post-accident testing.
Guidance Q&A
Question 5: What post-accident alcohol and drug testing requirements are there for foreign drivers involved in accidents occurring outside the United States?
Guidance: Post-accident alcohol and drug testing is required for Commercial Motor Vehicle (CMV) accidents occurring within the U.S. and on segments of interstate movements into Canada between the U.S.-Canadian border and the first physical delivery location of a Canadian consignee. The Federal Motor Carrier Safety Administration (FMCSA) further believes its regulations require testing for segments of interstate movements out of Canada between the last physical pick-up location of a Canadian consignor and the U.S.-Canadian border. The same would be true for movements between the U.S.-Mexican border and a point in Mexico.
For example, a motor carrier has two shipments on a Commercial Motor Vehicle (CMV) from a shipper in Chicago, Illinois. The first shipment will be delivered to Winnipeg, Manitoba and the second to Lloydminster, Saskatchewan. A driver is required to be post-accident tested for any CMV accident that meets the requirements to conduct 49 CFR 382.303 Post-accident testing, that occurs between Chicago, Illinois and Winnipeg, Manitoba (the first delivery point). The FMCSA would not require a foreign motor carrier to conduct testing of foreign drivers for any accidents between Winnipeg and Lloydminster.
The FMCSA does not believe it has authority over Canadian and Mexican motor carriers that operate within their own countries where the movement does not involve movements into or out of the United States. For example, the FMCSA does not believe it has authority to require testing for transportation of freight from Prince George, British Colombia to Red Deer, Alberta that does not traverse the United States.
If the driver is not tested for alcohol and drugs as required by §382.303 and the motor carrier operates in the U.S. during a four-month period of time after the event that triggered the requirement for such a test, the motor carrier will be in violation of part 382 and may be subject to penalties under §382.507.
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