Section § 382.303: Post-accident testing.
Guidance Q&A
Question 3: A commercial motor vehicle operator is involved in an accident in which an individual is injured but does not die from the injuries until a later date. The commercial motor vehicle driver does not receive a citation under State or local law for a moving traffic violation arising from the accident. How long after the accident is the employer required to attempt to have the driver subjected to post-accident testing?
Guidance: Each employer is required to test each surviving driver for alcohol and controlled substances as soon as practicable following an accident as required by §382.303. However, if an alcohol test is not administered within 8 hours following the accident, or if a controlled substance test is not administered within 32 hours following the accident, the employer must cease attempts to administer that test. In both cases the employer must prepare and maintain a record stating the reason(s) the test(s) were not promptly administered.
If the fatality occurs following the accident and within the time limits for the required tests, the employer shall attempt to conduct the tests until the respective time limits are reached. The employer is not required to conduct any tests for cases in which the fatality occurs outside of the 8 and 32 hour time limits.
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