Section § 382.301: Pre-employment testing.
Guidance Q&A
Question 8: May an employer conduct a road test administered in accordance with 49 CFR §391.31 prior to driver-applicant subject to 49 CFR §382 submits to a pre-employment controlled substances test?
Guidance: Yes. An employer may administer a road test to a prospective driver subject to Part 382 without first testing him/her for controlled substances. The intent of the road test is to effectively evaluate the driver’s ability to operate a commercial motor vehicle (CMV). This guidance does not allow the motor carrier to dispatch the prospective driver on his/her first trip prior to obtaining a verified negative test result.
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